САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Међу ............ учесника и ваше земљаке очекују на 94 Светском конгресу есперантиста, који ће се одржати крајем јула у пољском граду Бјалистоку, где се пре 150 година родио творац овог језика Лазар Лудовико Заменхоф, проглашен од Унеска "као једна од значајних личности човечанства". Есперантска скупштина одржаће се од 25. јула до 1. августа 2009. године. Разумевање без преводилаца између око 2.000 учесника из 160 земаља могуће је – и за ваше сународнике– захваљујући Есперанту.

Ове године се навршава више од 120 година откако је овај плански језик, који се веома лако учи, говори у више од 100 земаља. Сваке године Светски конгрес се одржава у другој земљи. (Ваша земља је до сада била домаћин једног светског конгреса, 1973. године). Они који говоре есперанто тада су се састали у Вашем главном граду, Београду. Конгрес ће ове године расправљати о актуелности поруке коју садржи креација доктора Заменхофа, творца есперанта, да је он створио "мост мира међу народима".

Контакт: Савез есперантиста Србије, Теразије 42, 11000, Београд, е-маил портпарола организације: dimjan(@)sbb.rs

Све информације о есперанту наћи ћете на http://www.gazetaro.co.nr


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

26. мај 2009.

Саша Пилиповић, есперантиста и глумац из Крагујевца путује ове године у Бјалисток у Пољској на 94. Светски конгрес есперантиста, који ће се одржати од 25. јула до 1. августа 2009. године. "Ми долазимо из више од 60 различитих земаља , али се веома лако споразумевамо. Захваљујући есперанту није нам потребан преводилац. Ја са два глумца, колеге играм представу за све учеснике конгреса – разуме се, на есперанту – каже Пилиповић, који је припремио мултимедијалну представу према роману М. Бронштајна. Он, иначе, већ десет година игра представе на светским конгресима. "Имам пријатеље у целом свету са којима ћу се поново срести у Бјалистоку" – каже он.

Више од 120 година плански језик есперанто доживљава растуће интересовање у свету. Један од узрока је његова неутралност у односу на моћ енглеског језика, али пре свега могућности које он нуди. Есперанто се говори у више од 120 земаља – каже Пилиповић. "Он нема компликована правила са много изузетака који се морају примењивати. Господина Пилиповића у првом реду интересује практична примена есперанта, а својом глумом он је и доказује. "Постоји и "Pasporta servo" – списак људи који говоре есперанто и спремни су своје истомишљенике угостити бесплатним преноћиштем."

Господин Филиповић намерава да после Конгреса пропутује кроз Пољску и још неке европске земље у склопу послеконгресних туристичких активности. Разуме се, присуствоваће и осталим културним и другим активностима у оквиру конгреса.

Ово саопштење може се бесплатно објављивати, такође и уз редакторска дотеривања.

Више информација о конгресу и Светском савезу наћи ћете на

http://www.uea.org; http://www.uea.org/kongresoj/uk_2009.html


Превео са есперанта dimjan(@)sbb.rs

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Među ............ učesnika i vaše zemljake očekuju na 94 Svetskom kongresu esperantista, koji će se održati krajem jula u poljskom gradu Bjalistoku, gde se pre 150 godina rodio tvorac ovog jezika Lazar Ludoviko Zamenhof, proglašen od Uneska "kao jedna od značajnih ličnosti čovečanstva". Esperantska skupština održaće se od 25. jula do 1. avgusta 2009. godine. Razumevanje bez prevodilaca između oko 2.000 učesnika iz 160 zemalja moguće je – i za vaše sunarodnike– zahvaljujući Esperantu.

Ove godine se navršava više od 120 godina otkako je ovaj planski jezik, koji se veoma lako uči, govori u više od 100 zemalja. Svake godine Svetski kongres se održava u drugoj zemlji. (Vaša zemlja je do sada bila domaćin jednog svetskog kongresa, 1973. godine). Oni koji govore esperanto tada su se sastali u Vašem glavnom gradu, Beogradu. Kongres će ove godine raspravljati o aktuelnosti poruke koju sadrži kreacija doktora Zamenhofa, tvorca esperanta, da je on stvorio "most mira među narodima".

Kontakt: Savez esperantista Srbije, Terazije 42, 11000, Beograd, e-mail portparola organizacije: dimjan(@)sbb.rs

Sve informacije o esperantu na http://www.gazetaro.co.nr


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

26. maj 2009.

Saša Pilipović, esperantista i glumac iz Kragujevca putuje ove godine u Bjalistok u Poljskoj na 94. Svetski kongres esperantista, koji će se održati od 25. jula do 1. avgusta 2009. godine. "Mi dolazimo iz više od 60 različitih zemalja , ali se veoma lako sporazumevamo. Zahvaljujući esperantu nije nam potreban prevodilac. Ja sa dva glumca, kolege igram predstavu za sve učesnike kongresa – razume se, na esperantu – kaže Pilipović, koji je pripremio multimedijalnu predstavu prema romanu M. Bronštajna. On, inače, već deset godina igra predstave na svetskim kongresima. "Imam prijatelje u celom svetu sa kojima ću se ponovo sresti u Bjalistoku" – kaže on.

Više od 120 godina planski jezik esperanto doživljava rastuće interesovanje u svetu. Jedan od uzroka je njegova neutralnost u odnosu na moć engleskog jezika, ali pre svega mogućnosti koje on nudi. Esperanto se govori u više od 120 zemalja – kaže Pilipović. "On nema komplikovana pravila sa mnogo izuzetaka koji se moraju primenjivati. Gospodina Pilipovića u prvom redu interesuje praktična primena esperanta, a svojom glumom on je i dokazuje. "Postoji i "Pasporta servo" – spisak ljudi koji govore esperanto i spremni su svoje istomišljenike ugostiti besplatnim prenoćištem."

Gospodin Filipović namerava da posle Kongresa proputuje kroz Poljsku i još neke evropske zemlje u sklopu poslekongresnih turističkih aktivnosti. Razume se, prisustvovaće i ostalim kulturnim i drugim aktivnostima u okviru kongresa.

Ovo saopštenje može se besplatno objavljivati, takođe i uz redaktorska doterivanja.

Više informacija o kongresu i Svetskom savezu naći ćete na:

http://www.uea.org; http://www.uea.org/kongresoj/uk_2009.html


Preveo sa esperanta dimjan(@)sbb.rs

 
<<< reveni