Sterk norsk deltakelse på esperanto-verdenskongress i Bialystok, Polen.


Pressemelding.

Ca 20 norske deltakere er ventet til esperanto-verdenskongressen i slutten av juli. Kongressen er det 94. i rekken og finner denne gangen sted i den østpolske byen Bialystok. Der feires det 150-års jubileum for Ludwik Zamenhof, språkets grunnlegger, som er anerkjent av Unesco som "en av menneskehetens store personligheter".  Kongressen varer fra 25. juli til 1. august og foregår utelukkende på esperanto, et språk som alle de ca 2000 deltakere fra 60 landene - også de norske  - kan bruke på like fot.  Det er langt lettere å lære enn andre språk og har vært i bruk i 120 år.

 

Verdenskongressen arrangeres hvert år i forskjellige land. Den har to ganger vært holdt i Norge: i Oslo i 1952 og i Bergen i 1991. Temaet for diskusjonene på årets kongress er ideen som inspirerte Zamenhof: å bygge en bro for å skape fred mellom folkene.   

 

Tilleggsopplysninger om esperanto: www.esperanto.net, "info-ark" på www.esperanto.no
 


Pressemelding.

YY fra XXby reiser i juli til Bialystok i Polen for å delta i verdenskongressen, som finner sted fra 25. juli til 1. august. "Vi kommer fra mer enn 60 forskjellige land, men vi har ingen problemer med å snakke sammen. Med esperanto med fellesspråk møtes vi uten tolker og på like fot," forsikrer YY, som har brukt språket i ZZ år. "Jeg har venner over hele verden. Jeg møter dem igjen i Bialystok," sier YY.


Språket esperanto, som ble utformet for over 120 år siden, har i de siste årene fått en økende interesse særlig i en del land i det sørlige Asia og i Afrika. Én grunn til dette er dets nøytralitet i forhold til kolonispråkene, men fremfor alt mulighetene som det tilbyr. "Det er folk som snakker esperanto i ca 120 land," sier YY. "Språket har få regler og så godt som ingen unntak."  Por YY er det først og fremst esperantos praktiske nytte som teller: "For eksempel har vi en adresseliste over esperantotalende folk som tilbyr gratis overnatting til andre brukere av språket."

 

I en hel uke kommer XX-bymannen til å diskutere hvilken rolle esperanto kan ha i dag i å bygge bruer mellom folkene. "I tillegg tilbyr programmet en rekke utflukter i området," sier YY. XX-bymannen kommer også til å sette pris på nattkonsertene. "Jeg elsker rocke- og popmusikk på esperanto."

Etter kongressen har YY tenkt å reise gjennom Polen og [andre land] og besøke språkfrender.

 

YY kan kontaktes for evt. intervju [adresse].

Mer informasjon om esperanto: www.esperanto.net;  uea.esperanto.org

Norvegigis - kun adaptoj - Douglas Draper, Oslo.